Uw specialist in beweging!
  • Acupunctuur Kapelle
  • Fysiotherapie Biezelinge
  • Fysio Kapelle
  • Sportysiotherapie Kapelle
  • Kinderfysiotherapie Kapelle
  • Manuele therapie Kapelle
  • Fysiotherapie Kapelle

Valpreventie (bij osteoporose) 

 
 
Rianne Holm - de Jonge is onze therapeute
 
Vallen

Met het ouder worden stijgt de kans op vallen. Ongeveer een op de drie 65-plussers valt jaarlijks minstens één keer. Dat kan nare gevolgen hebben. Zeker omdat ouderen ook vaak botontkalking (osteoporose) hebben. Veel mensen hebben dit zonder dat ze het weten. Het is dus erg belangrijk om valongelukken zo veel mogelijk te voorkomen. 


Gevolgen

Eén op de tien ouderen die valt, houdt daar een verwonding aan over; een gebroken heup bijvoorbeeld. Maar ook mensen die bang zijn om te vallen lopen een risico. Zij worden vaak steeds minder actief, wat kan leiden tot vereenzaming. Zowel vallen als valangst kan dus grote gevolgen hebben voor de manier waarop u uw dagelijks leven invult. Zelfstandig boodschappen doen, tuinieren of andere hobby’s uitvoeren, het zijn allemaal activiteiten die in het gedrang kunnen komen door vallen of valangst. Zijn de lichamelijke gevolgen ernstig, dan zal thuiszorg nodig zijn of misschien zelfs verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis. 


Oorzaken

Vallen heeft verschillende oorzaken. Soms heeft dat te maken met de persoon zelf, soms met de omgeving. Als u al wat ouder bent, heeft u misschien last van duizeligheid, slechter zien of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen komen te staan. Ook urine-incontinentie is soms een oorzaak van vallen: snel, snel naar de wc. Gevaren in de omgeving zijn bijvoorbeeld slechte verlichting, hoge drempels, losliggende kleedjes of een te lage bank.
Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen. Denk dus niet bij voorbaat dat er toch niets aan te doen is! 


Inzicht geven in risico

Hoe groot is het risico dat u valt en hoe kunt u vallen voorkomen? We brengen in kaart welke factoren bij u een rol spelen. Denk daarbij aan mobiliteit en evenwicht, kracht vd beenspieren, duizeligheid, medicatiegebruik, incontinentie, valangst, slecht zien, voeten en schoeisel, woonomgeving en gedrag.
Dit soort zaken beoordelen we aan de hand van vragen en korte testjes. Vervolgens krijgt u ook advies over wat u zelf kunt doen om vallen te voorkomen. 


Behandeling:

Behandeling bestaat uit het trainen van uw evenwicht en/of spierkracht