Diabetes

Elke dag verantwoord bewegen.

Speciaal voor mensen met diabetes type 2 heeft het FysioKapelle een gespecialiseerde fysiotherapeut in huis. U gaat samen met een deskundige fysiotherapeut een op maat trainingsprogramma samenstellen gericht op uw wensen en behoeften Het trainingsprogramma zorgt voor inzicht en controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, betere conditie en verantwoord bewegen!

Wat is diabetes?

Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Klachten bij diabetes :

Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een "hypo". Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs).

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Het beweegprogramma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken) en bestaat uit volgende stappen:

Stap 1: Eerste gesprek en testen

Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten.

Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Stap 2: Trainingsprogramma diabetes type 2

Na uw eerste gesprek en testen kunt u eventueel instromen in het Trainingsprogramma. U volgt een trainingsprotocol waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.

Het Trainingsprogramma diabetes is te verdelen in volgende onderdelen:

a) Goed beginnen
U ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat u weer plezier krijgt in bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.

b) Uw persoonlijke programma
Samen met uw fysiotherapeut bepaalt u de verdere opbouw van uw beweegprogramma; dit is afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken.

c) Informatie en inspiratie: individueel en in de groep
Tijdens het programma vinden op verschillende momenten individuele gesprekken plaats. Daarnaast traint u in onze trainingszaal. Tijdens de behandelingen/sessies wordt informatie gegeven over bewegen en gezondheid.

Stap 3 : Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma diabetes heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. U kijkt samen met uw fysiotherapeut naar de resultaten van het trainingsprogramma en de leefstijlaanpassingen. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.

Klik hier voor meer informatie over het beweegprogramma Diabetes

Of vraag naar Lisa Bitter; 0113-343086 of lisabitter@fysiokapelle.nl