Nick Peursum en Rianne Holm zijn onze therapeuten

COVID

Het Coronavirus heeft een grote invloed op alles en iedereen. Het beheerst ons dagelijks leven.

Bij 80 % van de mensen die besmet worden met het Covid-19, zoals het officieel heet, zijn geen of weinig klachten merkbaar. Bij 20 % echter zijn wel degelijk klachten zoals kortademigheid, koorts, hoesten, vermoeidheid en veel slijmproductie in de longen. Bij deze mensen is de reactie van het immuunsysteem te groot waardoor ook gezonde cellen in de longen door het virus worden aangevallen. Het gevolg daarvan is dat deze mensen erg ziek kunnen worden en in het ziekenhuis worden opgenomen en mogelijk zelfs kunnen overlijden. Het is nog onbekend waarom deze reactie van het immuunsysteem te heftig reageert. Hier is nog veel onderzoek naar nodig.

Na het doorstaan van zo’n heftige ziekteperiode kan littekenweefsel in de longen ervoor zorgen dat er behoorlijke beperkingen kunnen ontstaan bij de dagelijkse activiteiten. Deze fysieke achteruitgang kan ook worden veroorzaakt doordat iemand een langere periode inactief is geweest.

Fysiotherapie wordt vaak ingeschakeld om deze mensen weer zo goed als mogelijk is op een goed niveau te krijgen wat betreft longen en fysiek functioneren. Ademhalingstechnieken onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen zeer zinvol zijn. Tevens zijn trainingen in verband met vermoeidheid, gewrichtsklachten, verminderde conditie en mogelijke balansproblemen van groot belang. Uiteraard is alles gericht op de hulpvraag van de persoon.

De longfysiotherapeuten spelen een grote rol in deze specifieke behandelingen. Indien nodig wordt er intensief samengewerkt met andere disciplines zoals een ergotherapeut en een diëtist. Rianne Holm is in onze praktijk degene die dit uitvoert en up to date blijft in de verdere ontwikkelingen rondom het coronavirus en de fysiotherapeutische behandeling daarin. Hiervoor is ze aangesloten bij het Chronisch Zorgnet (chronischzorgnet.nl).