Uw specialist in beweging!
  • Acupunctuur Kapelle
  • Fysiotherapie Biezelinge
  • Fysio Kapelle
  • Sportysiotherapie Kapelle
  • Kinderfysiotherapie Kapelle
  • Manuele therapie Kapelle
  • Fysiotherapie Kapelle

Plagiocephalometrie


 
Anne de Vlieger en Lisa Bitter zijn onze kinderfysiotherapeuten 
  
Wat is plagiocephalometrie?
Plagiocephalometrie (PCM) is een recent ontwikkelde, betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocpehalie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd. PCM kan gebruikt woden voor discriminatief (mate van afwijking van normaal) en longitudinaal (ontwikkeling in de tijd) onderzoek.
 
Met PCM wordt met  behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk gemaakt van de grootste, transversale omtrek van het hoofd. Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan. PCM is een gemakkelijk toepasbare, niet-belastende, goedkope en betrouwbare manier om hoofdmetingen te verrichten. edereen heeft in
 
Voor wie? 
Dit meetinstrument wordt gebruikt voor baby's tussen de 5 maanden en 12 maanden. De eerste metingen vinden meestal plaats wanneer uw kindje 5 maanden is en een afgeplat hoofdje heeft. Aan de hand van de resultaten wordt kinderfysiotherapie voortgezet of wordt helmtherapie overwogen.
 
Hoe ontstaat een afgeplat hoofdje?
Een afgeplat hoofdje ontstaat meestal door een voorkeurshouding van uw kindje. Uw kindje kijkt dan bijvoorbeeld alleen maar naar links of naar rechts, of juist recht omhoog. Doordat hij veel op 1 plek ligt ontstaat op die plek een afplatting.
Door middel van kinderfysiotherapie kan deze voorkeurshouding meestal heel vlug worden opgeheven. Kinderfysiotherapie bestaat dan uit oefeningen en adviezen voor thuis. 
 
Helmtherapie?
Helmtherapie wordt ingezet bij kinderen met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen. Wanneer u als ouder besluit helmtherapie te starten, zal u door Anne de Vlieger of Lisa Bitter (onze kinderfysiotherapeuten) worden geadviseerd een verwijzing naar de kinderrevalidatiearts in Goes te halen.
De revalidatiearts beoordeeld de PCMmeting en zal een onderzoekje doen om te kijken of uw kind in aanmerking komt voor helmtherapie. Wanneer uw kindje in aanmerking komt zal bij de orthopedisch instrumentenmaker Gardeslen in Goes een helmpje worden aangemeten. U kunt vervolgens een kleur/printje uitkiezen en binnen een maand zal uw kind een helm hebben.
Om de zoveel weken moet u terug naar Gardeslen om de helm aan te passen aan de grootte van uw kind het hoofdje. Ook zullen er vervolgafspraken met de kinderfysiotherapeut worden gemaak om een nieuwe PCMmeting uit te laten voeren om te kijken wat de vooruitgang middels de helm is. Deze waarden zullen worden besproken met de kinderrevalidatiearts.
Aan de hand van de vooruitgang en de PCMmetingen wordt beoordeeld hoe lang het helmpje moet worden gedragen voor het meest optimale resultaat. Dit zal variëren tussen de 3 en 9 maanden.
Het advies is om 23uur het helmpje op te houden. Hoe langer uw kindje het helmpje draagt hoe sneller en grotere verbeteringen er zullen plaatsvinden.
 
Vragen?
Mocht u twijfelen of uw kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kunt u contact opnemen met Anne de Vlieger of Lisa Bitter. Dit zijn onze kinderfysiotherapeuten, beide geschoold om de PCM uit te voeren. Beiden hebben ervaring in het behandelen van zuigelingen en baby's met een voorkeurshouding of afgeplat hoofdje.
 
Anne is te bereiken op: 0113-343086 of via fysio.adevlieger@gmail.com
Lisa is te bereiken op: 0113-343086 of via fysio.ecbitter@gmail.com