Uw specialist in beweging!
  • Acupunctuur Kapelle
  • Fysiotherapie Biezelinge
  • Fysio Kapelle
  • Sportysiotherapie Kapelle
  • Kinderfysiotherapie Kapelle
  • Manuele therapie Kapelle
  • Fysiotherapie Kapelle

Oncologische oefentherapie / Oncofit / beweegprogramma


 


 

 

Kanker en dan?

 

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 75.000 mensen te horen dat ze een bepaalde vorm van kanker hebben. Gelukkig zijn er inmiddels veel succesvolle behandelmogelijkheden. Veel mensen krijgen helaas door deze behandelingen

te maken met vervelende bijwerkingen die het herstel vertragen.

De ziekte en de medische behandelingen kunnen pijn en functieverlies maar ook andere effecten zoals vermoeidheid, een andere lichaamsbeleving, angst en depressiviteit tot gevolg hebben.

 

Bewegen en kanker

 

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende en meest hinderlijke bijwerkingen van de behandeling van kanker. De klachten bestaan vaak nog lang na de behandeling en hebben een grote impact op de kwaliteit van leven.

Tot voor kort werd vaak rust geadviseerd maar uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt inmiddels dat juist gedoseerde fysieke activiteit een gunstige invloed heeft op de impact van de vermoeidheid in het dagelijkse leven.

Bewegen heeft daarnaast ook een positief effect op de preventie van kanker, het vertragen van de aandoening en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Met deze wetenschap hebben we een beweegtraject ontwikkeld. Een trainingsprogramma voor (ex-) kankerpatiënten is complexer dan voor "gezonde" mensen. Er zijn tal van factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Om die reden wordt het trainingsprogramma begeleid door een fysiotherapeut die hiervoor is opgeleid.

 

Doelstelling : "Bewegen als medicijn"

 

Optimaliseren van de kwaliteit van leven door :

-Verbetering van de conditie en spierkracht

-Vermindering van vermoeidheid

-Het leren kennen en ervaren van eigen fysieke grenzen en mogelijkheden

-Het onderhouden van een actieve leefstijl en "plezier in bewegen" te ervaren

-Contact met lotgenoten

 

Wanneer u zich aanmeldt voor het beweegprogramma, krijgt u een individuele intake waarbij u vragenlijsten invult en een conditietest doet. Samen met uw fysiotherapeut wordt het programma opgesteld en worden persoonlijke doelen bepaald. Er wordt geoefend in kleine groepjes van 3 tot 4 personen gedurende 2x per week. Tussentijds vinden evaluatiemomenten plaats.

 

Instromen in dit beweegprogramma is op ieder moment mogelijk.

 

Wanneer het beweegprogramma Oncologie / Oncofit voor u niet geschikt blijkt te zijn, is er ook de mogelijkheid tot individuele begeleiding.

 

Of de kosten voor deelname aan het beweegprogramma vergoed worden door uw zorgverzekeraar is afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten.

 

Informatie:

Wanneer: Op verschillende dagdelen in de week. Bel voor meer informatie.

Voor wie: (ex)Oncologische patiënten

Waarom: Het samen trainen zorgt voor een gemoedelijke sfeer en u zult merken dat het plezier en vertrouwen in bewegen terug komt! 

Kosten: Afhankelijk van uw verzekering


Trudy Hermsen: fysio.thermsen@gmail.com

 

Websites:

Vereniging fysiotherapie binnen lymfologie en oncologie

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis